De Biebox

Het project Biebox is een initiatief waarmee we het Nederlandse leesklimaat op een duurzame manier stimuleren. Het doel is om de keten circulair te maken. Dit doen we door afgeschreven boeken van de bibliotheek in te zamelen en te hergebruiken.

De bruikbare boeken krijgen een nieuw leven op een andere plek, zodat meer mensen laagdrempelig in aanraking komen met fysieke boeken.  We stimuleren daarbij om naar een lokale bibliotheek te gaan.  Van de boeken die niet meer geschikte zijn om te lezen wordt het materiaal hergebruikt om er een boekenkast van te maken.

Biebox geeft afgeschreven boeken tweede leven
Biebox geeft afgeschreven boeken tweede leven

Wist jij dat...

In Nederland 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite hebben met lezen? Dat is 18% van alle Nederlanders, oftewel 1 op de 6 mensen!

Meer dan 2 miljoen boeken per jaar door bibliotheken worden afgeschreven en weggegooid ten behoeve van nieuwe collecties? Hiermee verlies je onnodig zowel de literaire waarde (kennis en cultuur) als de materiële waarde (grondstoffen en energie) van deze boeken.

Wat willen we bereiken?

Met de Biebox:

  • Geven we afgeschreven boeken zowel inhoudelijk als materieel een tweede leven
  • Laten we mensen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met fysieke boeken;
  • Stimuleren we mensen om de weg naar een openbare bibliotheek (opnieuw) te vinden;
Lezend meisje
Biebox wat is het

Hoe werkt het?

De Biebox is een duurzame boekenkast gemaakt van hergebruikte, afgeschreven boeken én gevuld met boeken die anders  weggegooid zouden worden.  In de Biebox zitten boeken die omwille van collectiebeheer moeten verdwijnen uit bibliotheken en via de Biebox een tweede leven krijgen.

Boeken uit de Biebox kunnen door voorbijgangers worden meegenomen en gelezen. Of dit nu ter plekke, onderweg, of thuis is. De boeken kunnen worden voorzien van een wikkel of boekenlegger met informatie over bibliotheek of een instelling.

Meer lezen?

Hulp gevraagd

Bibliotheken

We zoeken bibliotheken die hun kennis en expertise willen delen over het afschrijven van boeken. Maar ook bibliotheken die meedenken hoe we de Biebox weer zo kunnen inzetten dat het nieuwe leden voor de bibliotheek oplevert. Wil je ons helpen?

Andere samenwerkingen

De Biebox willen we neerzetten op plekken waar mensen anders niet met boeken in aanraking komen. Dit kan bij zorginstellingen, wijkcentra of stichtingen zijn. Maar ook bij commerciële bedrijven die begaan zijn met het onderwerp circulariteit en of leesbevordering. Wil je met ons samenwerken?

Neem dan contact met ons op