NOT Beurs 2023
NOT NBDB

NBD Biblion is ook dit keer weer te vinden op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), de grootste vakbeurs van de onderwijsbranche. Kom je langs bij de stand van NBD Biblion?

Meld je gratis aan

De Biebox

Door onze processen te verduurzamen en circulair in te zetten, willen wij graag ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Daarom onderzoeken wij, mede op verzoek van verschillende bibliotheken, mogelijkheden om circulair om te gaan met de afgeschreven boeken van bibliotheken. De meeste bibliotheekboeken komen uit onze binderij. Door deze afgeschreven boeken opnieuw in te zetten om er onder andere boekenkastjes van te maken, geven we deze boeken een nieuw leven. Het project bevindt zich in de pilot fase.

Werk jij bij een bibliotheek of POI? Dan horen we graag wat jij van dit idee vindt.

Naar de enquête

Biebox geeft afgeschreven boeken tweede leven
Biebox geeft afgeschreven boeken tweede leven

Wist jij dat...

In Nederland 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite hebben met lezen? Dat is 18% van alle Nederlanders, oftewel 1 op de 6 mensen!

Meer dan 2 miljoen boeken per jaar door bibliotheken moeten worden afgeschreven en weggegooid ten behoeve van nieuwe collecties? En je hiermee zowel de literaire waarde (kennis en cultuur) als de materiële waarde (grondstoffen en energie) van deze boeken onnodig verliest?

Wat willen we bereiken?

Bevorderen van het leesklimaat in Nederland door:

 • Mensen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met fysieke boeken;
 • Het makkelijker te maken de weg naar een openbare bibliotheek te vinden;
 • Afgeschreven boeken zowel inhoudelijk als materieel een tweede leven te geven en zo bij te dragen aan een duurzame toekomst.
Lezend meisje
  Biebox wat is het

  Onze aanpak: De Biebox – wat is het?

  • De Biebox is een duurzame box gemaakt van hergebruikte, afgeschreven boeken (kaften) én gevuld met boeken die gered zijn van de ‘brandstapel’.
  • In de Biebox zitten namelijk geupcyclede boeken: boeken die omwille van collectiebeheer moeten verdwijnen uit bibliotheken, maar van dusdanige kwaliteit zijn, dat ze via de Biebox een tweede leven kunnen krijgen.
  • De boxen worden thematisch aangeboden bij samenwerkingspartners (denk aan COA’s, KNVB, NS, verzorgingstehuizen), zodat het leesmateriaal specifiek gericht is op hun doelgroepen.

  Geïnteresseerd?

  Wil jij helpen het leesklimaat in Nederland te bevorderen met een Biebox met bedrijfsbranding op een van jouw locaties? 

  Neem dan contact met ons op of   download de brochure!