Basiscursus Collectioneren

Met de ‘Basiscursus Collectioneren’ leer je alles wat je moet weten als collectioneur. De opleiding is er voor iedereen die aan de slag wil als collectioneur of dit al is. Heb jij al veel ervaring als collectioneur, maar mis je nog kennis op het gebied van bibliotheekprocessen en systemen? Daarvoor bieden we de mogelijkheid om twee losse dagen uit de cursus bij te wonen. Lees hierover meer bij ‘Plaats & Data’.

Basiscursus Collectioneren is een vernieuwde opleiding, waarin de voorgaande 'Module 1' en 'Module 2' gecombineerd zijn. 

Aanmelden najaar 2024 

Programma Basiscursus Collectioneren

In zes bijeenkomsten ga je aan de slag met het opstellen van een collectieplan- en profiel voor (een vestiging van) je eigen bibliotheek. Je leert alles over de stakeholders in het veld, het medialandschap, processen en systemen, aanschafmogelijkheden en saneren. Voor elke bijeenkomst voer je kleine opdrachten uit. Ondertussen werk je ook gestaag aan een tweetal grotere eindopdrachten. Deze lever je in. De docenten beoordelen deze opdrachten met een cijfer. 

Ouders lezen boek met kind

 

 • Bijeenkomst 1: Introductie branche & collectioneren (medialandschap en vaardigheden collectioneur)
 • Bijeenkomst 2: Omgeving & wetgeving 
 • Bijeenkomst 3: Samenstelling, omvang & gebruik & opstart collectieplan-opdracht
 • Bijeenkomst 4: Datagedreven collectioneren en gezamenlijk bespreken collectieplan-opdracht
 • Bijeenkomst 5: Bibliotheeksystemen en de gang van het boek
 • Bijeenkomst 6: Selectie maken, aanschaffen en afschrijven, budgetten & mangaopdracht

Tijdens de bijeenkomsten zullen er drie rondleidingen zijn: 

 • We gaan gezamenlijk naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
 • Er is een rondleiding door de binderij van NBD Biblion.
 • Tot slot bezoeken we het Centraal Boekhuis in Culemborg. 
"Ik zou de Basiscursus zeker aanraden aan anderen! De goede opbouw van de cursus, het intensieve contact met collega's en de zeer ervaren docenten maken het tot een prachtig geheel. Plus het bezoeken van de diverse bibliotheken. Super goed over nagedacht."
Deelnemer Basiscursus Collectioneren
Periode oktober - december 2022

Plaats & data

De fysieke bijeenkomsten vinden plaats bij NBD Biblion, Huygensstraat 1 in Zoetermeer. Alleen de laatste bijeenkomst vindt plaats in het Centraal Boekhuis in Culemborg. 

 • Onlinebijeenkomst: maandag 26/2, 10.00 – 11.00 uur
 • Bijeenkomst 1: woensdag 28/2, 9:30 - 16:30 uur  
 • Bijeenkomst 2: woensdag 20/3, 9:30 - 16:30 uur
 • Bijeenkomst 3: woensdag 10/4, 9:30 - 16:30 uur
 • Bijeenkomst 4: woensdag 15/5, 9:30 - 16:30 uur 
 • Inleverdeadline eindopdracht: maandag 27 mei, 9:00 uur
 • Bijeenkomst 5: woensdag 5/6, 9:30 - 16:30 uur *
 • Bijeenkomst 6: woensdag 26/6, 9:30 - 16:30 uur *

*Bijeenkomsten 5 en 6 zijn voor ervaren collectioneurs ook los te volgen. Je kunt je hieronder apart voor deze optie aanmelden.

 

Kosten

 • 1.700,- euro ex btw, gehele cursus, inclusief lunch & koffie en thee.
 • 700,- euro ex btw, 2 losse lesdagen voor ervaren collectioneurs.
 • Staffelkorting: voor wie de Basiscursus Collectioneren en Collectioneren: Samenwerking & Innovatie wil volgen, bieden we een staffelkorting. 
  Kosten: 2.900,- euro ex btw. 

Aanmelden najaar 2024 

"Alle docenten zijn zeer deskundig en ze gaven voldoende ruimte voor vragen en duidelijke uitleg."
Deelnemer Basiscursus Collectioneren
Periode: oktober - december 2022

Tijdsinvestering

Behalve de tijdsinvestering van de fysieke bijeenkomsten, heb je ongeveer 4 tot 12 uur nodig voor het maken van de opdrachten, het lezen van documenten en het bekijken van video’s met lesstof. We raden je aan om deze tijd vooraf goed in te plannen in je agenda en indien nodig met je leidinggevende te bespreken.
 

Docenten

Anne van den Dool docent bij opleiding Collectioneren

Anne van den Dool is cultureel communicatieprofessional, auteur en collectieadviseur. Zij was betrokken bij collectietrajecten van onder meer de OBA, de Bibliotheek Utrecht, BiblioPlus en Fers.

Bert Fleer docent opleiding Collectioneren

Bert Fleer is gedurende 42 jaar werkzaam geweest in het bibliotheekwerk in Fryslân en Flevoland in 15 verschillende functies (van assistent bibliothecaris op de bibliobus tot directeur bestuurder van bibliotheekorganisaties). Al een paar jaar met pensioen maar als ZZP-er nog steeds actief in het bibliotheekwerk met name op het gebied van collectionering. 

Anne Buteijn

Anne Buteijn is afdelingshoofd Kennisdiensten & Collecties bij ZB Bibliotheek van Zeeland. Werkzaam sinds 1996 in de bibliotheekbranche in verschillende functies altijd gerelateerd aan collecties. 

Rommie Eisma docent opleiding Collectioneren

Rommie EismaAdviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink
Rommie werkt al ruim 40 jaar in het bibliotheekveld, van bibliothecaris in de front-office tot en met bibliotheekdirecteur. De laatste jaren heeft ze zich meer toegespitst op het collectiebeleid en advisering hierover richting bibliotheken. Daarnaast coördineert ze de teams centraal collectioneren die in de provincie Gelderland en Overijssel de wekelijkse aanschaf voor verschillende bibliotheken verzorgen. 

Daphne ten Siethof docent opleiding Collectioneren

Daphne ten Siethof Adviseur Educatie, Cultuur en Samenleving bij Rijnbrink
Daphne houdt zich in haar functie vooral bezig met collectie. Dat varieert van het meedenken over het thema meertaligheid of BookTok, tot het opzetten van een webshop om processen te vereenvoudigen en producten beter te ontsluiten. Ook houdt ze zich graag bezig met innovatie en nieuwe ontwikkelingen. Ze begeleidt bijvoorbeeld binnen Rijnbrink innovatietrajecten om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen.

Gastcolleges van diverse experts binnen de branche.